الجمعة، 24 يونيو، 2011

Chamomile (Matricaria Chamomilla)


Chamomile  (Matricaria Chamomilla)
Sweet false chamomile: annual Eurasian herb similar in fragrance and medicinal uses to chamomile though taste is more bitter and effect
Common Names:
Chamomile, Matricaria, anthems, ground apple, Roman chamomile, garden chamomile, low chamomile, Whig plant, German chamomile, wild chamomile
The flowers of chamomile provide 1-2% volatile oils containing alpha-bisabolol, alpha-bisabolol oxides A & B, and matricin (usually converted to chamazulene). 
These active ingredients contribute to chamomiles anti-inflammatory, antispasmodic, and smooth muscle-relaxing effects, particularly in the gastrointestinal tract.
Chamomile has potential for the treatment of:

Blocked tear duct

Canker sores (mouth ulcers) 
Colic
Diarrhea
Eczema  Gingivitis (periodontal disease)
Indigestion and heartburn
Insomnia
Irritable bowel syndrome
Peptic ulcer
Skin irritations
Chamomile is a stimulant, bitter, tonic, aromatic, emmenagogue, anodyne, and antispasmodic, stomachic. It is used externally to spur wound healing and treat inflammation, and internally for fever, digestive upsets, anxiety, and insomnia. It is used as a fragrance in herbal skin care products. It had also been used in shampoos because of its property to add luster to the hair.

Anis Seeds


Anise
Eastern Medi terranean (Egypt) or West Asia. Turkey is still an important producer in our days, but still better qualities come from Spain.In Far Eastern cuisines (India, Iran, Indonesia), no distinction is made between anise and fennel . Therefore, the same name is usually given to both of them. On the Philippines, star anise is a popular spice and referred to as anise for short. Anise bears a strong family resemblance to the members of the carrot family, that includes dill, fennel, coriander, cumin andcaraway. Many of these relatives have been described as having a licorice flavour, to some extent, but anise is the true taste of licorice— its oils are distilled into the flavouring for licorice candy (not from the herb licorice, which has a different taste). Anise is native to the eastern Mediterranean region, the Levant, and Egypt. The early Arabic name was anysum from which was derived the Greek anison and the Latin anisun. It is one of the oldest known spice plants used both for culinary and medicinal purposes since ancient times. There is evidence that anise was used in Egypt as early as 1500 B.C. 


الشاي ليس فيه خطورة على الجسم



يقول الدكتور فائد:   لو شرب الناس الشاي بالزعتر بدل النعناع وبالعسل الطبيعي
 بدل السكر لما بقي سرطان على وجه الأرض

يمتاز الشاي على باقي الأعشاب الطبية الأخرى بما يحتوي عليه من المكونات،  
وقبل  أن نبدأ في تفاصيل الموضوع نشير إلى أن كل النصائح التي نقدم تخص
المنتوجات الطبيعية، لأن أساليب التصنيع أو الطبخ أو التقنيات الزراعية
قد تتلف بعض المكونات في المواد النباتية. وقد تحمل البعض
الآخر بمكونات سامة مثل المبيدات  أو الهرمونات.  

والشاي يمتاز باحتوائه على البوليفينولات بكثرة من 20 إلى 30 %  ومنشط الكافاين 
3.5  والفوسفور 320ملغ والحديد  17.4ملغ  والبوتسيوم 2000 ملغ
 والصوديوم 3 ملغ  وفايتمن  أ    900 وحدة  وفايتمن ب1  0.1 
 وحدة  وفايتمن ب2 0.8   وحدة  والنياسين10  وحدات  
وحمض الكاليك  0.15 ومن ضمن البوليفينولات الهامة التي يمتاز
 بها الشاي نجد مكون الكاتشين ومنها أربعة أصناف بالشاي ومنها
 الإبكاتشين. وتمتاز هذه المكونات بخصائصها الطبية الممتازة
 الحافظة للمعدة والأمعاء، والواقية من التأكسدات داخل الجسم
 وهي التأكسدات التي تؤدي إلى ظهور أعراض خطيرة،
 مثل التورمات السرطانية والسمنة والزوائد وانخفاض
 الامتصاص الذي يسبب  ظهور الأنيميا. ومن هذه المكونات
 مواد الفلافين التي تعطي للشاي اللون الأحمر وتضفي
 عليه جمالية التدوق ونجد مكونان:  teaflavin TF و   tearubigin TR

وإذا نظرنا إلى الأملاح المعدنية نجد أن البوتسيوم مرتفعا وأن الصوديوم منخفظا وهو ما ينفع في تسوية الضغط وهناك الكثير ممن يظنون العكس. ونجد كذلك الحديد من العناصر الهامة في الشاي وهي مفاجئة لمن ينصحون جهلا بعدم شرب الشاي بعد الأكل لأنه يشد الحديد وهي نصيحة خاطئة عفا الدهر عنها ويجب أن تصحح. والقول أن الشاي يشد الحديد لم يخضع للبحث العلمي بل استنتاج فقط، وقد جاء هذا الاستنتاج نظرا لأن لحمض الطنيك خاصية شد الأملاح الثنائية مثل الحديد والكلسيوم والمنغنيز والمكنيزيوم، والتفاعل الكيماوي لحمض الطنيك كمحلول خالص مع الأملاح الثنائية تفاعل معروف في ميدان الكيمياء التحليلية، وبما أن الشاي غني بحمض الطانيك جاء هذا الإسقاط رغم أن المنشورات التي تبين ما يقع في المعدة لما يختلط الشاي بالمواد الغذائية منعدمة ولا نجد لها أثرا. وما نستغرب بأسف عميق هو أن النصيحة بعدم شرب الشاي بعد الأكل باتت عامة وتوشك أن تصبح مرسخة لدى الجميع، وهذا الخطأ الفادح يجعل بعض الناس لا يستفيدون من مزايا الشاي الطبية، ومنها تسهيل الهضم، وبما أننا بصدد الحديد فهو موجود في كل ماخلق الله على هذا الكوكب بل حتى الحشائش يوجد فيها الحديد بل ليس هناك مادة على الأرض مما يستهلكه الناس لا يوجد فيه حديد وسنعود لهذا الموضوع بالتدقيق لاحقا إن شاء الله

وشرب الشاي ليست له أعراض جانبية ولا أي ضرر يذكر إلا أنه يحمل السكر إلى الجسم نظرا لمرورته فالناس يلجأون إلى إضافة السكر بقدر كبير ولو كان العسل لأصبح الشاي دواءا خصوصا بالكمية التي يشرب بها في المغرب.

وهناك بعض المقولات التي تنسب تسهيل الهضم للشاي نعم فهو مقولة حقيقية تزكيها العلوم نظرا لوجود أنزيمات بالشاي وهي أنزيمات تساعد على الهضم وتقي المعدة من التقرحات الناتجة عن الأحماض ونلاحظ أن الهضم يسهل لما نتناول الشاي.
جميع الحقوق محفوظة لــ مدونة الجمال الطبيعي 2015 ©